NPZ OMSK

Construction site background

NPZ OMSK

Rafinerija Omsk je podružnica JSC Gazprom Neft, jedna od najsavremenijih naftnih rafinerija u Rusiji. Instalirani kapacitet Gazpromneft-Omsk rafinerije je 21,4 miliona tona nafte, nivo rafinisanja nafte dostigao je 93,02%, asortiman proizvoda je oko 50 artikala.
Omsk Rafinerija “ Gasprom nafte“ je pušten u rad novi pogon za proizvodnju vodonika. Instalacija kapaciteta više od 12 hiljada tona godišnje povećava efikasnost snabdevanja čistog vodonika kompleksima završnog čišćenja motornih goriva prema standardu Euro-5. Start instalacija postala deo rafinerije programa modernizacije Omsk , koji se realizuje u 2008. godini, “ Gaspromnjeft“. Obim investicija u izgradnju novog objekta iznosio je 3,4 milijarde rubalja.
Glavni tehnološki procesi su: primarno rafinisanje nafte, desalting i dehidratacija, alkilacija sumporne kiseline, katalitički kreking, hidrofobiranje dizelom, proizvodnja aromatičnih ugljovodonika.
Gradilište NZP Omskij, sama rafinerija, se nalazi na 10-tak kilometara od centra grada.
Na gradilište se dolazi iz Beograda avionom do Moskve i od Moskve do Omska. Na aerodromu je organizovan doček radnika koji se prevoze do smeštaja.